Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár

Washington úti élmények

Washington, Amerikai Egyesült Államok, Úti élmények

Úti élmények

Washington, Amerikai Egyesült Államok, Úti élmények
2014.08.07 Sági Júlia

Isztambul látnivalói, tanácsok

Kezdjük az elején: a Sabiha Gökcen repülőtérről (ide érkeznek a fapados járatok, mint pl. a WizzAir) a busz fejenként 13 líráért visz be a Taksim térre. (Nem érdemes taxival menni mert kb. 50 km és 1 óra az út, de a Taksim tértől a szállodáig már igen!)
A városban való utazáshoz az Istambulcard 6 lírába kerül (amit visszavesznek ugyanennyiért), ezt lehet feltölteni. Egy út 2.10-be kerül, de 2 órán belüli átszálláskor az ár egyre csökken. Többen is utazhatnak vele, villamoson és buszon egyaránt használható. (Figyelni kell a sofőr melletti jegykezelő automatát, mert kiírja, hogy mennyi maradt a kártyán!)
Ezzel a kártyával érdemes utazni a hajón (nem pedig azzal, amit az utazási irodák ajánlanak!) a Herceg szigetekre. Érdemes a legutolsó szigetnél kiszállni. Egyik szigeten sincs tömegközlekedés, csak lovas kocsi vagy kerékpár. Viszont meseszép házak vannak. (1/2 11-kor indul a hajó Kabatasból, a T1-es villamos végállomásáról.) (Kabatasban van a keleti irányba menő buszok végállomása is.)
A Galatasaray az óváros szíve, innen indul az Istriklál (Isztambul sétáló utcája), ami a Taksim téren ér véget. Régi piros retró villamos megy végig rajta, amire érvényes az Istambulcard. Az Istriklál utca másik vége a Galata toronyhoz vezet. A környező kis utcákban érdemes vásárolgatni, nem olyan drága, mint a Nagy Bazár.
A Kék Mecset valóban ingyenes (csak borzasztó a lábszag, ezért érdemes a mezítlábra is zacskót húzni, ha levettük a cipőnket! No meg egészségügyi okokból is). (Annyi a mecset, dzsámi, hogy a végén már nem tudunk különbséget tenni. Legfeljebb akkor izgat fel, ha éjjel fél 4-kor a müzeim imára hív és énekelni kezd.)
A Haya Sofya mecset 30 líra (sajnos most belülről tatarozzák, és csak az állványok mögött találtuk meg az "Izzadó falat", ahol kívánni lehet. Előtte a téren árusok tukmálják az útikönyveket több nyelven, van köztük magyarul is, nekünk 37-ről sikerült lealkudni 10 lirára!
A Topkapi palota és Hárem 30 15 líra (mivel egymás mellett vannak a Haya Sofya-ával, de az hétfőn zárva, ezért egyszerre érdemes megnézni, de nem hétfőn!) Ezt nem szabad kihagyni, minimum fél nap!
A közelben van a Yerebatan Sarnici, vagyis a Bazilika ciszterna (az Elsüllyedt Palota), belépő 20 líra.
Szintén a közelben van a Hippodron tér és Hürrem szultána fürdője (ez utóbbiban egy fürdés 85 Eu-ba kerül, szerintem nagyon drága!)
Feltétlen meg kell nézni a Dolmabahce palotát a Háremmel, 40 líra a belépő, de megéri. Itt halt meg Atatürk és az utolsó négy szultán is itt élt. (Legalább fél napos program.) Csütörtökön zárva! (A T1 villamos végállomásához közel, Kabatasban található, ahol a hajóállomás van.)
Látni kell még a Süleymaniye-dzsámit, mögötte a temetővel, ahol eltemették Szulejmánt és Hürrem szultánát, csak sietni kell, mert még 6 óra előtt bezárják! A dzsámi mögött található Szulejmán fürdője, ami már „csak” 35 Eu-ba kerül.
A Redikule-erőd este 6-ig van nyitva, 20 líra a belépő, mi sajnos lekéstük.
A Nagy Bazár tényleg drágább, mint a város kisboltjai, de alkudni muszáj! Megtalálható itt szinte minden bőráru, táska, ridikül – világmárka hamisítványa! Max. az első ajánlott ár feléig lehet elmenni az alkudozásban, utána már megsértődnek és otthagyják a vásárlót. (Vasárnap zárva)
A Fűszerbazár bent drágább, mint kívül az épület oldalán! Ott még magyarul is beszél egy-két eladó. Sokféle mag kapható és édességek minden mennyiségben. (Vasárnap zárva)
Érdemes még meglátogatni a halpiacot Karaköyben és mellette a kis éttermeket kipróbálni. (Vagy a Galata-híd alatt lévő drágább éttermekben enni.)
Az Ortaköy–negyedben egyszerre több vallás találkozik, mohamedán, iszlám, zsidó, keresztény templomok találhatóak. Viszont nagyon finom csokis-gyümölcsös gofrikat lehet 10-12 líráért enni a Boszporusz parton található büfék egyikében.
A Levent-negyed már a modern nagyváros hangulatát idézi, hatalmas bevásárlóközpontok, irodaházak jellemzik. Az áruházakban szinte minden világmárka megtalálható. Vásárlásnál érdemes kivárni az akár 70 %-os leértékelést, mert különben minden nagyon drága.
Az Etiler-negyed Isztambul Rózsadombja, sok parkkal, tágas terekkel. (Mi itt laktunk.)

Tanácsok:
Csapvizet nem szabad inni, az utcán árulják a fél literes flakonos vizet 50 kuruzsért, vagy a frissen facsart narancslét vagy grépfruitlét 3-9 líráért.
Sok gyaloglásra kell számítani, ezért kényelmes cipő és lenge ruha ajánlott. Mindig legyen nálunk kendő, mert csak azzal engednek be a dzsámikba.
Érdemes előre megtervezni a napokat, mikor hova megyünk, mi mikor van zárva, hogy ne kelljen kétszer ugyanarra a helyre elmenni.
Este érdemes felmenni egy szálloda tetejére, mert csodás a kilátás. (Ezért nem kell fizetni, felengednek.)
A taxi aránylag olcsó, ha többen vagyunk, akkor jobban megéri, mint a tömegközlekedés. (Mindkettő olcsóbb, mint nálunk! A busz 2.10 líra /250 Ft/, a taxi 6 líra /720 Ft/ ugyanarra a busz útra)
Nekünk két főre kevés volt 8 napra az ezer líra (120 ezer Ft), váltanunk kellett át Eurót, 100 Euért kaptunk 290 lirát.

Mindenkinek, aki ide utazik kellemes, szép élményekkel teli utat kívánok!